Visuvi-huivi – lämpöä ja kauneutta elämään

Kudon suunnittelemani Visuvi-huivit luonnon materiaaleista kangaspuilla

Jokainen Visuvi-huivi on omanlaisensa, toinen toisesta erottuva. Värit ja värien rytmi sekä sidos, loimen ja kuteen yhteensitoutuminen, vaihtelevat. Kudon Visuvi-huivit kangaspuilla Visuvedellä, Ruovedellä.

Kotimaista villaa

Suosin kotimaista villaa sekä kotimaisia pienkehräämöitä laadun ja ekologisuuden vuoksi. Erityisesti käytän Suomen alkuperäisrotujen eli suomenlampaan ja kainuunharmaksen villaa, mutta käytän myös gotlanninlampaan villaa. Langat on kehrätty Virtain Villassa tai Pirtin Kehräämössä, Hiirolassa.

suomenlampaan karitsa

Villahuivit on värjätty kasveilla

Villahuivien värimaailma on täysin luonnonmukainen, sillä lanka, josta huivit on kudottu, on joko värjäämätöntä tai kasveilla värjättyä. Värjäämätön lanka on sitä, mitä lampaat antavat: valkoista, harmaan ja ruskean eri sävyjä tai luonnonmustaa. Kasviväreillä puolestaan saa aikaan eri värejä, joiden sävyt ja vivahteet vaihtelevat värjäyskerrasta toiseen.

Kasvit sisältävät väriaineita vaihtelevasti riippuen siitä, millaisessa maaperässä ne ovat kasvaneet, paljonko ne ovat saaneet vettä ja valoa ja milloin ne on kerätty. Ja toki myös itse värjäys vaikuttaa lopputulokseen.

Ympäristöystävällisesti Suomen luonnosta saa parhaiten keltaisen ja vihreän eri sävyjä, mutta yksi värin kuningatar meillä kasvaa havumetsän varvikon seassa: väriseitikki. Veri- ja verihelttaseitikin väriskaala on tiilenpunaisesta hempeään oranssiin.

Silkki-alpakkahuivit

Silkki-alpakkalangan (70 % babyalpakkaa , 30 % mulperisilkkiä) materiaalit tulevat kauempaa, silkki Iltaliasta ja alpakka Perusta. Lanka on kehrätty ja värjätty Norjassa.

Sidokset

Huivin pintakuvio syntyy sidoksesta, siitä miten loimi ja kude sitoutuvat toisiinsa. Perussidosten jälkeen on  loputon määrä vaihtoehtoja, joihin oman lisänsä tuovat materiaalit ja värit. Huivit ovat rakenteiden ja värien leikkiä, leikkiä pinnalla ja rytmillä.

Pirjo Talvio-Pasanen

Villa on viehättänyt minua aina. Sen roso ja kiilto vetoavat kuin myös sen kyky imeä väriä itseensä, niin että lopputulos on aina intensiivinen ja hentonakin täysi. Villaa on pakko tunnustella ja käsitellä – käsittää sen tuntu iholla.

Olen tehnyt pitkän työuran viestinnän parissa, ensin toimittajana, sitten Tampereen Työväen Teatterissa ja Yleisradiossa ja viimeksi viestintäyrittäjänä, jolla tiellä jatkan edelleen.

Viestinnän ohella olen kuitenkin aina harrastanut käsillä tekemistä tai perheen kiireisimpinä vuosina vain tuntenut kaipuuta lajiin. Lopulta vuosien kokeilut erilaisilla materiaaleilla ja tekniikoilla johtivat minut opiskelemaan tekstiiliartesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisessa (2017–2018).

Huivi on naisen ja miehen ikiaikainen vaatekappale. Sen on ollut määrä lämmittää mutta myös kaunistaa; siinä on yhdistynyt ja yhdistyy hyöty ja estetiikka.

Minulle tekijänä huivissa yhdistyy myös monta muuta asiaa: kättä ruokkiva materiaali, kasvivärjäyksen koko meditatiivinen prosessi kasvien keruusta langan värjäykseen, suunnittelun vapaus sekä toisaalta sidosten ja kankaan rakentamisen vaatima tinkimätön tarkkuus. Ja lopuksi vaan ei vähäisimpänä: Visuvi-huivi on tässä ajassa materiaaliensa ja ajattomuutensa takia myös ekologinen teko, niin minulle tekijänä kuin kantajalleenkin.

Visuvi-nimi tulee Visuvedestä, missä huivit kudon. Lisäksi nimi viittaa kesään; Visuvesi oli alkuun vain kesäpaikka. Kesän synonyymi ’suvi’ tuo mieleeni aina auringon ja valon. Työhuoneeni kello Visuvedellä on näyttänyt jo useamman vuoden kesäaikaa. Vaikka kudon huiveja myös talvella, en näe mitään syytä siirtää viisareita.

Pirjo Talvio-Pasanen
Tekstiiliartesaani, viestintäyrittäjä, FM
Pointtia Oy

Visuvi logo